Η πρόγνωση στη διάρκεια των αιώνων και ο ρόλος των Μαθηματικών PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 04 Μάρτιος 2014 17:50

 seismologia

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο όπου η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας, των επικοινωνιών και της πληροφορικής προκαλεί μια πραγματική επανάσταση με τεράστιες και απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία, την παραγωγή, την αγορά εργασίας και  την εκπαίδευση. Για τα ζητήματα αυτά τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια και οι ειδικοί κινούνται στον τρίπτυχο  άξονα: Τάσεις-Προβλέψεις ? Προοπτικές.

     Οι άνθρωποι σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τόπους έχουν σφοδρή επιθυμία να μαντέψουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, ιδιαίτερα όποτε βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Ερχόμενοι αντιμέτωποι με το άγνωστο, αγωνιούν για το μέλλον τους και δε διστάζουν να βασιστούν ακόμα και στην αστρολογία προκειμένου να καθορίσουν τις επιλογές και τις ενέργειές τους.

     Η επιθυμία αυτή οδήγησε στην ανάπτυξη διαφόρων πρακτικών για την πρόβλεψη των μελλούμενων. Η ανάγκη να ξεφύγουν οι  άνθρωποι από την πραγματικότητα που  ζούσαν και η οποία δεν τους ικανοποιούσε, η ατολμία να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και η ανευθυνότητα να αλλάξουν οι ίδιοι τον τρόπο ζωής τους, οδηγεί αρκετούς συνανθρώπους μας στο να μένουν προσκολλημένοι σε κάθε είδους προλήψεις και δεισιδαιμονίες και  να παραμένουν αδρανείς.

    Από την άλλη πλευρά, έχουν αναπτυχθεί και εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια οι επιστημονικές προγνώσεις, οι οποίες στηρίζονται στη λογική και όχι σε δεισιδαιμονίες και έχουν μεγάλη σημασία καθώς μπορούν να μας προειδοποιούν για μελλοντικούς κινδύνους και να μας ωθούν στην έγκαιρη λήψη κατάλληλων μέτρων.

Όταν όμως συζητάμε για πρόγνωση ενός φαινομένου, προϋποθέτουμε την ύπαρξη ενός μαθηματικού μοντέλου το οποίο να προσεγγίζει ικανοποιητικά τις διάφορες καταστάσεις του στη διάρκεια του χρόνου.

     Η έρευνα αυτή φιλοδοξεί να αναδείξει το σπουδαίο ρόλο των προγνώσεων στη ζωή μας και να παρουσιάσει έναν ακόμα τρόπο με τον οποίο εμπλέκονται τα Μαθηματικά με τις άλλες επιστήμες.  

Γνωστικά αντικείμενα που θα εμπλακούν στην εργασία είναι η Αστρονομία, η Βιολογία, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Θρησκευτικά.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αυτή έχει σκοπό να διερευνήσει τις αντιλήψεις των μαθητών του σχολείου μας σχετικά με τη σπουδαιότητα των προβλέψεων στη ζωή μας, τους τρόπους πρόβλεψης του μέλλοντος κατά τη διάρκεια των αιώνων και την αποτελεσματικότητα καθενός από αυτούς.

Επίσης, θα γίνει προσπάθεια να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των μαθητών σχετικά με το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα Μαθηματικά στην αποτελεσματική πρόγνωση μελλοντικών καταστάσεων.

 

Ερευνητικά ερωτήματα

  1. Πόσο σημαντική θεωρείται η πρόγνωση στη ζωή μας;
  2. Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι άνθρωποι να προβλέψουν το μέλλον στη διάρκεια των αιώνων;
  3. Πιστεύετε ότι μπορεί να προβλεφθεί σε ικανοποιητικό βαθμό το μέλλον;
  4. Πόσο σημαντικός θεωρείται ο ρόλος των Μαθηματικών για  αποτελεσματικές προγνώσεις;

 

Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο:

https://docs.google.com/forms/d/1hqW2zksoDSfs9hyXpwKij1_DJ4zdX4KcO0I-Edns5wY/viewform

Σύντομη παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας

Η ερευνητική μας εργασία σε pdf

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 09 Ιούνιος 2014 15:07