Οι πρώτοι ιππικοί αγώνες στην Ανδραβίδα PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Κυριακή, 07 Οκτώβριος 2012 09:56

ιππικοί 1

Η αρχή των ιππικών αγώνων της Ανδραβίδας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ξεκίνησαν, παρότι έχουν αρχίσει να αναλύονται από ξένους ιστορικούς κατά μακρά χρονικά διαστήματα, από ειδικούς καθηγητές στον τομέα της έρευνας και  μέσα από σοβαρά ντοκιμαντέρ κρατικών τηλεοπτικών σταθμών. Η Francis Leary, αποκαλεί το θέμα των ιππικών αγώνων της Ανδραβίδας ως «the first among the greatest subjects of ancient Mediteranean» (Πασπαλιάρη-Μπούνια,2010,σ.41).
 
Η ίδια συγγραφέας αναφέρει ότι ο καθηγητής Κένεθ Σέττον, σε ιστορικές διδασκαλίες του, τόνιζε τα εξής: «Οι ιππικοί αγώνες της Ανδραβίδας, οι οποίοι προηγήθηκαν κατά δύο αιώνες της Ολυμπίας, δίδαξαν με την αρωγή ενός μύθου τον άνθρωπο να τιθασσεύει τον εαυτό του, πριν επιχειρήσει την όποια υπέρβαση» (Πασπαλιάρη-Μπούνια,2010,σ.41).


Ο καθηγητής Γ. Ζώρας, σχολίασε: « Οι ιππικοί αγώνες δημιουργούσαν μια υγιή πολιτιστική προϋπόθεση. Οι συναντήσεις εκπροσώπων από άλλες ηλειακές πόλεις συνέτειναν στην υλοποίηση πολλών πραγμάτων, ανταλλαγών προβληματισμών, που έδιναν λύσεις σε όγκους τοπικών προβλημάτων» (Πασπαλιάρη-Μπούνια,2010,σ.29).
 
Στους ιππικούς αγώνες της Ανδραβίδας απαγορευόταν η συμμετοχή ξένων. Ήταν ιδιωτικοί. Στα μέσα του 6ου π.Χ αιώνα έγιναν κοινοτικοί και μετά πανελλήνιοι. Την εποχή της Ρώμης έγιναν παγκόσμιοι και χάθηκε η αρχική αίγλη. Αυτή διατηρήθηκε στον μύθο, στον στίβο, στις ζωοφόρους των ναών, με πρώτη του Παρθενώνα.


Σύμφωνα με την Πασπαλιάρη-Μπούνια (2010,σ.75), το 1448, η Άννα της Αγγλίας έμαθε από Νορμανδούς μισθοφόρους της για την πολιτιστική φήμη των ιππικών αγώνων της Ανδραβίδας και δημιούργησε τον πολυσυζητημένο Ιππόδρομο του Άσκοτ. Το 1958, στο επιστημονικό περιοδικό «The Century» σε ένα μικρό μονόστηλο ανεφέρετο η ευγνωμοσύνη του τότε πρωθυπουργού της Αγγλίας W. Churchil στη φράση «God bless Andravida». Ήταν η εποχή που η οικονομία πολλών ευρωπαϊκών πόλεων γνώριζε μεγάλη ύφεση εξαιτίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο W. Churchil οργάνωσε βασιλικούς ιππικούς αγώνες στο Άσκοτ και το ποσό που επέφερε η σωστή διοργάνωση τον διευκόλυνε  στην ενδυνάμωση της οικονομίας του κράτους του.

Πηγή:  Πασπαλιάρη-Μπούνια Πόπη. (2010). Όστρακα εξ Ανδρηίδος, Αθήνα: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ανδραβίδας.


Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 23 Οκτώβριος 2012 21:49