Προτεινόμενες λύσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Παρασκευή, 12 Φεβρουάριος 2010 00:00

Η ένταξη ενός σχολείου σε δίκτυα και προγράμματα που υποστηρίζουν το οικολογικό σχολείο δεν είναι πάντα μια απλή και εύκολη απόφαση.

Λίγα σχολεία στη χώρα μας έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και να ανακατασκευάσουν το υπάρχον κτίριο ώστε να ικανοποιεί τις προδιαγραφές ενός πραγματικά «πράσινου» σχολείου.
Τα υπόλοιπα σχολεία μπορούν με απλούς τρόπους να συμβάλλουν ενεργά στη μείωση της σπατάλης της ενέργειας και στη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων.
Για να προστατεύσεις το περιβάλλον δεν είναι απαραίτητο να αλλάξεις τρόπο ζωής. Με απλές και έξυπνες κινήσεις μπορείς να συμβάλλεις και εσύ στην εξοικονόμηση ενέργειας, συμμετέχοντας στην προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.


Προτεινόμενες λύσεις

 

  • Περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας

1.    Αξιοποιούμε, τις ηλιόλουστες μέρες,  το φως του ήλιου για το φωτισμό των αιθουσών
2.    Κλείνουμε τα φώτα όταν δεν χρησιμοποιούμε  μια αίθουσα
3.    Φροντίζουμε να επισκευάζουμε τα χαλασμένα παράθυρα, ώστε να μην έχουμε διαρροή θερμότητας το χειμώνα
4.    Κλείνουμε τη κεντρική θέρμανση μία ώρα πριν το τέλος των μαθημάτων
5.    Φροντίζουμε και δεν καταστρέφουμε τους χώρους του σχολείου ώστε να χρειάζονται λιγότερη συντήρηση

 

  • Ανακύκλωση χαρτιού, αλουμινίου, πλαστικού, μπαταριών

Η ανακύκλωση είναι συνώνυμη με την ποιότητα ζωής, καθώς μειώνει  τη ρύπανση αλλά τη σπατάλη των φυσικών πόρων. Τι μπορούμε να
κάνουμε:
1.    Φροντίζουμε να τοποθετούμε στους ειδικούς κάδους  ανακυκλώσιμα υλικά, όπως τα κουτάκια από τους χυμούς, το νερό, τις μπαταρίες ή τα φθαρμένα βιβλία
2.    Αποφεύγουμε να σπαταλάμε χαρτί σε φωτοτυπίες και σκεπτόμαστε προσεκτικά πριν εκτυπώσουμε οτιδήποτε
3.    Χρησιμοποιούμε τις παλιές φωτοτυπίες για πρόχειρα χαρτιά και μετά τις ανακυκλώνουμε
4.    Δίνουμε για ανακύκλωση τους παλιούς Η/Υ, τους χαλασμένους  εκτυπωτές ή τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν λειτουργούν πια. Δεν τους πετάμε στις κάδους για τα κοινά σκουπίδια

 

  • Κομποστοποίηση

Μπορούμε να προμηθευτούμε ένα κάδο κομποστοποίησης και να φτιάχνουμε το δικό μας λίπασμα, τοποθετώντας σε αυτόν εκτός από τα αγριόχορτα που κόβουμε όταν καθαρίζουμε το σχολείο μας και χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες.

  • Περιορισμός των μετακινήσεων με ΙΧ

Χρησιμοποιούμε  ποδήλατο ή πηγαίνουμε  με τα πόδια στο σχολείο και στις άλλες δραστηριότητές μας  αντί να μας μεταφέρουν οι γονείς μας με το αυτοκίνητο σε αυτές.


Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 11 Μάιος 2010 18:53