Η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Σάββατο, 12 Δεκέμβριος 2009 12:00

 

 

Είναι ένα από τα σπάνια και μεγαλύτερα οικοσυστήματα στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, αναμφίβολα το σημείο περιβαλλοντικής και τουριστικής αναφοράς βορειοδυτικά της Ηλείας.

Η βλάστηση της περιοχής του Κοτυχίου είναι αμμόφιλη και αλόφιλη. Αμμόφιλη βλάστηση (π.χ θαλάσσιος κρίνος)  παρατηρείται στις αμμοθίνες, εκεί που η λιμνοθάλασσα πλησιάζει προς το Ιόνιο, ενώ αλόφιλη βλάστηση συναντιέται σε όλο σχεδόν το μήκος της όχθης της λιμνοθάλασσας. Ένα από τα είδη που κυριαρχούν είναι η Αρμυρίδα.


Η ιχθυοπανίδα της λιμνοθάλασσας αποτελείται από λαβράκια, κέφαλους, τσιπούρες και χέλια. Επίσης υπάρχουν αρκετά αμφίβια όπως ο φρύνος, ο πρασινόφρυνος, ο βάτραχος και ο δεντροβάτραχος, καθώς και αρκετά ερπετά. Τα κυριότερα από τα ερπετά είναι χελώνες και νεροχελώνες.


Το Κοτύχι βρίσκεται ακριβώς πάνω στο δυτικό διάδρομο αποδημίας των πουλιών και θεωρείται από ορνιθολογικής άποψης ο πιο σημαντικός υγρότοπος της Πελοποννήσου. Σπάνια είδη πουλιών ξεκουράζονται  στο Κοτύχι προτού συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους.Υπάρχουν και πουλιά που φωλιάζουν και αναπαράγονται στην περιοχή, όπως η νερόκοτα, η νεροκοτσέλα, η φαλαρίδα, ο μικροτσικνιάς και άλλα.


Η λιμνοθάλασσα έχει χαρακτηριστεί από τη Συνθήκη Ραμσάρ προστατευόμενος υγρότοπος (Υγρότοπος Ραμσάρ Διεθνούς Σημασίας).

 

Περισσότερες πληροφορίες για τους υγρότοπους της Ελλάδας που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ μπορείτε να βρείτε στο Wiki του σχολείου μας.

Επισκεφθείτε τη Συλλογή Φωτογραφιών του σχολείου μας (http://lyk-andrav.ilei.sch.gr/photos/) και δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το Κοτύχι.

Στο ιστολόγιο του ΓΕ.Λ Ανδραβίδας( http://likioandravidas.blogspot.com/) υπάρχει αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και ένα μικρό βίντεο με φωτογραφίες από το Κοτύχι  http://users.ilei.sch.gr/mdiaman/kotyxi.swf

Επισκεφθείτε  το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων πατώντας στον σύνδεσμο:  http://www.gnhm.gr/EkbyDefault.aspx

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 30 Μάρτιος 2011 20:48