Alan Oates - Ένας φίλος της Ανδραβίδας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 29 Οκτώβριος 2013 00:00

ALAN OATES

27 Σεπτεμβρίου 1944:  Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα υπό Γερμανική κατοχή. Ένα τυχαίο περιστατικό αιφνιδιάζει τους κατοίκους της Ανδραβίδας και ενισχύει την αγωνιστική τους διάθεση.

Δύο αεροσκάφη Spitfire, της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, πραγματοποιούν αναγκαστική προσγείωση στην περιοχή λίγα μέτρα από την σημερινή 117 Π.Μ Ανδραβίδας, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Αμέσως έτρεξαν να τους περιθάλψουν κάτοικοι της Ανδραβίδας , οι οποίοι τους φρόντισαν στα σπίτια τους, με τον καλύτερο τρόπο, για 3 περίπου ημέρες.

Supermarine Spitfire

(Αεροσκάφη Spitfire)

Οι δύο πιλότοι των αεροσκαφ?ν ήταν ο AlanOates   και ο συνάδελφό του Γούνταρφ, και οι δύο Άγγλοι πιλότοι της 32ης Μοίρας  της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας που συμμετείχαν τότε σε συμμαχικές αποστολές εναντίον αεροδρομίων που κατείχαν οι Γερμανοί.

Ο AlanOates   μαζί με το συνάδελφό του Γούνταρφ, που δεν ζει πια, υπερασπίστηκαν με αυτοθυσία το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας αντιστεκόμενοι στις δυνάμεις του άξονα και το καθεστώς κατοχής της Ελλάδας από τους Γερμανούς.

ΛΟΥΤΡΑ  ΑΙΔΗΨΟΥ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1957

( Ο τότε Δήμαρχος Ανδραβίδας Νίκος Βατσής)

Σημαντική βοήθεια έλαβαν και  από τον τότε Δήμαρχο Ανδραβίδας, Νίκο Βατσή καθώς επίσης και από ένα νεαρό τότε ξυλουργό, τον Δημήτρη Φουσκαρίνη, ο οποίος επιδιόρθωσε τον σπασμένο τροχό του αεροπλάνου του Oatesκατασκευάζοντας στη θέση του έναν ξύλινο.  Οι κάτοικοι της Ανδραβίδας έστησαν μία μεγάλη επιχείρηση κάλυψή τους από τα Γερμανικά στρατεύματα και έτσι οι δύο πιλότοι κατάφεραν να επιστρέψουν σώοι στη χώρα τους.

DSCF3700

(Αντίγραφο των τροχών του αεροσκάφους που επισκεύασε ο Δημήτρης Φουσκαρίνης και φυλάσσονται στο Δημαρχείο της Ανδραβίδας)

Ο AlanOates   επέστρεψε στις 21 Ιανουαρίου 2001, μετά από 57 χρόνια,  στην Ανδραβίδα συνοδευόμενος από τον διοικητή κ. Mass και 19 πιλότoυς της  32ης Μοίρας  της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας  και τιμήθηκε από τον Δήμο Ανδραβίδας  και την 117 Π.Μ. 

WELCOME BACK TO ANDRAVIDA

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο μνημείο πεσόντων Ανδραβίδας και εκεί ο AlanOates, συγκινημένος συνάντησε τον Δημήτρη Φουσκαρίνη αλλά και αρκετούς από τους «σωτήρες» του. Οι μνήμες ζωντάνεψαν και ο AlanOates   θυμήθηκε όλες εκείνες τις εκδηλώσεις αγάπης των κατοίκων της πόλης. Χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ανέφερε ότι όταν ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν για την πατρίδα τους βρήκαν τα αεροσκάφη τους στολισμένα με άνθη που είχαν εναποθέσει οι κάτοικοι, ως ύστατη πράξη ευγνωμοσύνης για τη συμβολή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Απελευθέρωση.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Ο ηρωικός πιλότος παραβρέθηκε στην εκδήλωση τιμής έχοντας στο σημείο της καρδιάς τα παράσημα  που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της θητείας του και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι: « Αν και πέρασαν τόσα χρόνια από τότε και συνεχίσαμε τις ζωές μας όλοι ως φυσιολογικοί άνθρωποι, δεν παύσαμε να θυμόμαστε τον εφιάλτη του πολέμου που ζήσαμε ως νέοι».

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΟΑΤΕS

Ως δώρο έφερε φωτογραφία των αεροσκαφών της RAF και το γράμμα που του είχαν δώσει, εκ μέρους των κατοίκων της Ανδραβίδας,  οι Διονύσης Βατσής, Κώστας Παπανδρέου και Τιμολέων Τσαμαδόςκατά την επιστροφή του στην Αγγλία. Στο γράμμα αυτό ευχαριστούσαν τους συμμάχους για τη βοήθειά τους.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ


Ο Βρετανός παλαίμαχος πιλότος, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Τι έκανες στον πόλεμο παππού;» και κάνει αναφορά και στην παραμονή του στην Ανδραβίδα.  Σε επιστολή του στο Διονύση Βατσή αναφέρει ότι είναι καλά ματα από ένα πρόβλημα υγείας που είχε κια ότι θα του στείλει το βιβλίο του πολύ σύντομα, κάτι που πραγματικά έγινε.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟ 2012

Τις σελίδες που αναφέρονται στην Ανδραβίδα μετέφρασε η καθηγήτρια Αγγλικών, κα. Γεωργία Παπαγιαννακοπούλου- Μυλωνάκη και ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης ανέλαβε να μεταφράσει και το υπόλοιπο.

Πηγή: Σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας Πατρίς (22/01/2001- Ρεπορτάζ Μαρία Χρυσικοπούλου)

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από την κα.Αγγέλα Κουτζαμάνη-Τζιούμα (Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ανδραβίδας)


 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 18 Δεκέμβριος 2013 21:26