Το ιππικό κέντρο Ανδραβίδας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Κυριακή, 07 Οκτώβριος 2012 09:55

ippiki 1

Στην είσοδο της Ιππικής Έκθεσης είναι τοποθετημένο ένα όμορφο γλυπτό που αναπαριστά την προσπάθεια ενός νεογέννητου αλόγου να σταθεί στα πόδια του με τη βοήθεια της μητέρας του. Πληροφορίες για το γλυπτό αυτό υπάρχουν στο άρθρο του Στάθη Πουλιάση στην εφημερίδα Πατρίς:

  Την προσπάθεια ενός νεογέννητου αλόγου να σταθεί στα πόδια του και να κάνει τα πρώτα του βήματα, υπό το βλέμμα και την καθοδήγηση της μητέρας του, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν όσοι περνούν πλέον μπροστά από το Ιππικό Κέντρο της Ανδραβίδας.
Ο λόγος γίνεται φυσικά για το επιβλητικό γρανιτένιο γλυπτό, ένα πραγματικό έργο τέχνης, που τοποθετήθηκε χθες στην είσοδο του Ιππικού Κέντρου. Ένα έργο τέχνης με διπλό συμβολισμό. Ο ένας φυσικά είναι αυτός της γέννησης, της αρχής των πάντων, ενώ ο δεύτερος δεν είναι άλλος από το να θυμίζει στους πάντες το πόσο στενά είναι συνδεδεμένη η ιστορία της Ανδραβίδας με το άλογο.
Η τοποθέτηση του γλυπτού πάνω στο ειδικό βάθρο που είχε κατασκευαστεί τις προηγούμενες μέρες, στην είσοδο του Ιππικού Κέντρου, κράτησε πάνω από μισή ώρα και έγινε με την βοήθεια γερανού. Όταν η διαδικασία ολοκληρώθηκε, τότε φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο η ομορφιά του γλυπτού.
Το γλυπτό είναι μια σύνθεση που αναπαριστά την προσπάθεια ενός νεογέννητου να σταθεί στα πόδια του, με την βοήθεια της μητέρας του. Κατασκευάστηκε από γρανίτη μονομπλόκ ο οποίος σμιλεύονταν για περίπου πέντε και παραπάνω χρόνια.
Το μοναδικό αυτό έργο τέχνης είναι δωρεά του Υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, σε μια πράξη αναγνώρισης της πολύ μεγάλης σχέσης της Ανδραβίδας με το άλογο αλλά και του έργου που γίνεται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια για την «διάσωση» της σπάνιας φυλής των αλόγων της Ανδραβίδας αλλά και γενικότερα για την διατήρηση της ιππικής «τέχνης».
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ανδραβίδας Ιωάννης Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε μία περιοχή οι κάτοικοι της οποίας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ότι αφορά τα άλογα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει στο Ιππικό της Κέντρο ένα τέτοιο κόσμημα. Από όσα γνωρίζω, ο υπουργός προόριζε το συγκεκριμένο γλυπτό για το χωρίο της μητέρας του στην Αρκαδία, ωστόσο κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής τους συζητήσουμε για τα άλογα, και μου εκμυστηρεύτηκε ότι θα ήθελε να το δωρίσει στην Ανδραβίδα».  
 Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί στην οποία άνηκε το συγκεκριμένο γλυπτό, κ. Γιώργος Τσώλης είπε: «Πλέον πιστεύω ότι το γλυπτό βρήκε το χώρο στον οποίο ανήκει. Είναι φτιαγμένο με το χέρι, από γρανίτη μονομπλόκ και έχει δουλευτεί περισσότερο από πέντε χρόνια. Χαίρομαι πάρα πολύ που απέσπασε θετικές κριτικές και το υποδέχτηκαν με χαρά στην Ανδραβίδα».


Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς Τοπικά ( 17/09/2009 )    Στάθης Πουλιάσης   ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. )

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 23 Οκτώβριος 2012 21:55