Η ιππική Έκθεση PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Κυριακή, 07 Οκτώβριος 2012 09:53

50η  έκθεση

Η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1928 με πρωτοβουλία της ?Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδας?, με σκοπό την ενίσχυση της αναπαραγωγής ίππων κατάλληλων για την αγροτική οικονομία.
Στα χρόνια του μεσοπολέμου, σύμφωνα με τη Δαμουλή (2004),  κάθε χρόνο, στο πανηγύρι της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα, πολλοί κάτοικοι του κάμπου συμμετείχαν στους ιππικούς αγώνες της «Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος»  όπου βραβευόταν το καλύτερο πουλάρι. Το βραβείο ήταν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό που συνοδευόταν από ζωοτροφές.

 Μετάλλιο
                                    (Μετάλλιο της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδας που απονεμήθηκε στον Αντώνιο Δ. Διαμαντόπουλου από τη Γαστούνη-Ηλείας)

Αλλά και ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης, πολιούχων της Ανδραβίδας, γινόταν εμποροπανήγυρη στην οποία μαζευόταν πολύς κόσμος από τα κοντινά μέρη για να αγοράσουν και να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους.  Εκεί έβρισκαν και τα άλογα της φυλής Ανδραβίδας, τα καλύτερα του κάμπου. Τα περισσότερα από τα μεγαλόσωμα αυτά ζώα ζούσαν ελεύθερα κοντά σε λίμνες, σε ακατοίκητες περιοχές του κάμπου (Δαμουλή, 2004,σ.70).
Η ίδια συγγραφέας, σε άλλο σημείο του βιβλίου της,  αναφερόμενη στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση, γράφει: «Στις 17 του Σεπτέμβρη, εορτή της Αγίας Σοφίας, γινόταν μεγάλο πανηγύρι στην Ανδραβίδα, που κρατούσε μία εβδομάδα. Εκεί μαζευόταν κόσμος και από τα γύρω μέρη: έμποροι ζώων, διαγωνιζόμενοι στους ιππικούς αγώνες, μικροπωλητές, οργανοπαίχτες με βιολιά, κλαρίνα, νταούλια, πίπιζες και τραγουδίστριες» (Δαμουλή, 2004, σ.128-129).
Μετά τον πόλεμο ανέστειλε τις εκδηλώσεις της για 7 χρόνια, από το 1941-1947,  για να επανέλθει το 1948 και να αναδειχθεί ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 σε σημαντικό ιππικό θεσμό των νομών Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου.
Στο μεταξύ η εκμηχάνιση της γεωργίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αλόγων που χρησιμοποιούνταν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και συνεπακόλουθα τη μείωση των συμμετοχών των ιπποπαραγωγών στην Ιππική Έκθεση.

 
Τελικά μετά από προσπάθειες του Δήμου Ανδραβίδας για την αλλαγή του προσανατολισμού και του ρόλου της Ιππικής Έκθεσης ως θεσμός για τη διατήρηση της ιππικής παράδοσης της χώρας και τη διάσωση των Ελληνικών φυλών αλόγων, δίνει νέα πνοή στη διοργάνωση και σήμερα αποκτά πανελλήνια εμβέλεια με συμμετοχή περισσότερων των 200 εκλεκτών αλόγων.

Το 2007 ιδρύθηκε το Ιππικό Κέντρο Ανδραβίδας, το οποίο  βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, δίπλα στο στάδιο  της Ανδραβίδας. Είναι ένας μεγάλος περιφραγμένος χώρος, ολυμπιακών προδιαγραφών με σύγχρονες εγκαταστάσεις, ο οποίος κάθε Σεπτέμβρη φιλοξενεί άλογα και αναβάτες από όλη την Ελλάδα. Η διοργάνωση διαρκεί τρείς ημέρες. Την 1η ημέρα γίνεται η εγγραφή των ίππων, τη 2η η κατάταξη και η αξιολόγησή τους και την 3η ημέρα η απονομή των επάθλων.

Οι ιπποπαραγωγοί φέρνουν την πρώτη μέρα τα άλογα στο Ιππικό κέντρο Ανδραβίδας και αφού η εγγραφή τους ακολουθεί  αυστηρός έλεγχος του ΑΔΑΜΙ καθώς  και εξετάσεις από κτηνίατρο. Για τους ίππους που δεν έχουν εγγραφεί απαγορεύεται η παραμονή τους στο Ιππικό Κέντρο. Για αυτούς έχει διαμορφωθεί χώρος απέναντι ακριβώς από αυτό. Η Ελλανόδικος Επιτροπή αξιολογεί  τους ίππους και τους κατατάσσει  βάσει της συνολικής τους εικόνας, από βάδισμα και κίνηση μέχρι γενικότερη εμφάνιση.
 

Για την Ιππική Έκθεση και τον ρόλο της Ελλανοδίκου Επιτροπής ο πρόεδρος Απόστολος Ζαφράκας, καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ δήλωσε στον Αργύρη Καραβούλια, δημοσιογράφο της εφημερίδας «Πρώτη» (23/09/2007) : «Η Ελλανόδικος Επιτροπή παρατηρεί τα άλογα που περνάνε μπροστά της και εκτιμά την αξία τους και τα βαθμολογεί. Είναι ένας σημαντικός θεσμός αυτός της έκθεσης. Είναι η μοναδική στην Ελλάδα με επίσημο χαρακτήρα, υπό την επίβλεψη του κράτους δηλαδή, υπό την αιγίδα του δήμου Ανδραβίδας και με συνεισφορά διαφόρων φορέων...».

Το 2010  η Ελλανόδικος Επιτροπή είχε τα παρακάτω μέλη:
Απόστολος Ζαφράκας  (καθηγητής Α.Π.Θ.),
Ιωάννης Μενεγάτος  (καθηγητής Γ.Π.Α.),
Μυρτώ Κωνσταντινίδου (Διδ. ΑΠ.Θ.- υπάλληλος),
Μιχαήλ Λογοθέτης (εκπρόσωπος Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδας),
Νικόλαος Κωσταράς (ιππολόγος),
Γεώργιος Χατζηπανταζής (κτηνίατρος),
Σπυρίδων Κάρδαρης (εκπρόσωπος Συλλόγου ?ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ?),
Άννα Γεωργιοπούλου-Κοντόγιωργα (Αντιδήμαρχος Ανδραβίδας),
Ανδρέας Μαρίνος (πρόεδρος Γεωργικού Συνεταιρισμού Ανδραβίδας)
Βασίλειος Γεωργούλιας (Τεχν. Ζωϊκής Παραγωγής της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας).

Πηγές:

Δαμουλή-Φίλια Λίτσα. (2004). Από την ανάμνηση στην ιστορία, Αθήνα: Βιβλιοπανόραμα

Εφημερίδα «Πρώτη»-Ηλείας


Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 23 Οκτώβριος 2012 22:02