Η λαμπαδηφορία
Η λαμπαδηφορία στην Πελοπόννησο PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012 20:41

 

Ένα ξεχωριστό έθιμο αναβιώνει τα τελευταία χρόνια, στις 24 Μαρτίου, παραμονή  του Ευαγγελισμού,  σε πολλά μέρη της Πελοποννήσου και όχι μόνο. Πρόκειται για το έθιμο της Λαμπαδηφορίας.

Είναι ένα έθιμο που πηγάζει από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και συμβολίζει την απελευθέρωση από τους Τούρκους όταν έτσι μεταδόθηκε παραμονές της Επανάστασης του 1821  το μήνυμα του ξεσηκωμού των σκλαβωμένων Ελλήνων.Κάτοικοι και επισκέπτες των  χωριών στα οποία ξαναζωντανεύει το έθιμο, ξεκινούν από την πλατεία και με δάδες στα χέρια και γυρίζουν  όλο το χωριό.


Στις 24 Μαρτίου 2012, το έθιμο αναβίωσε για δεύτερη φορά στα Κρέστενα-Ηλείας. Μικροί και μεγάλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης, κρατώντας αναμμένες δάδες, συνοδευόμενοι από τη Φιλαρμονική Κρεστένων. Η πομπή κατέληξε στη κεντρική πλατεία όπου μικροί μαθητές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Δείτε το σχετικό βίντεο της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=A1zuG7KWaHM

Ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, όπως  στα Κάτω Δολιανά Αρκαδίας και στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας.
Στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας, οι κάτοικοι ανάβουν μια μεγάλη φωτιά στη κεντρική πλατεία, που συμβολίζει το δρόμο προς την ελευθερία.
(Πηγή: http://news.pathfinder.gr/culture/news/780701.html)

Το έθιμο αναβιώνει και στα  Κάτω-Δολιανά Αρκαδίας (Πηγή: http://astrosnews.gr/?p=32214) καθώς και στον Πρόδρομο της Πάρου (Πηγή: www.parianostypos.gr )