Το Καρναβάλι PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 01 Φεβρουάριος 2012 09:59

 

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή.

Ονομάστηκε έτσι, επειδή τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Λέγεται επίσης απόκριες, Απόκρεω, της Τυροφάγου, γιατί την εβδομάδα αυτή τρώνε μόνο γαλακτοκομικά και όχι κρέας, για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής

(Πηγή:http://el.wikipedia.org/)

Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, carnavale, από τις λέξεις<Carne=κρέας και Vale=περνάει). Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης

(Πηγή:http://www.arcadians.gr)

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι Απόκριες συνδέονται με Καρναβαλικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από Δήμους ή Συλλόγους.
Στην κεντρική πλατεία πολλών πόλεων γίνεται το παλιό έθι?ο ?ε το γαϊτανάκι. H φωτογραφία με το Γαϊτανάκι στα Λεχαινά, όπως το χόρεψε η "Εστία" υπάρχει σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Πατρίς (27/02/12).
Είναι ένας χορός όπου οι χορευτές, ντύνονται ?ε παραδοσιακές στολές και χορεύουν σε κύκλο κρατώντας πολύχρω?ες κορδέλες που στερεώνονται στην κορυφή ενός ?ακριού κονταριού το οποίο βρίσκεται στην ?έση του κύκλου. Καθώς χορεύουν, οι κορδέλες τυλίγονται γύρω από το κοντάρι και ?ετά ξετυλίγονται (http://www.matia.gr). Το παραδοσιακό γαϊτανάκι χόρεψαν τα μέλη του μουσικοχορευτικού συλλόγου "Οι Ρίζες μας" στο Καρναβάλι του Τραγανού, την Κυριακή 26/02/2012 και μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ. Το βίντεο είναι ένα μικρό  μέρος από το αφιέρωμα στο 17ο Τραγανέικο καρναβάλι, που αναρτήθηκε στο youtube από το χρήστη gerovlahosgr  (http://www.youtube.com/user/gerovlahosgr)

Στην περιοχή της Ανδραβίδας, κάθε χρόνο γίνεται καρναβάλι στα Λεχαινά, στο Κάστρο και στο Τραγανό.
Φέτος για πρώτη φορά οι Σύλλογοι της Ανδραβίδας διοργανώνουν μία αποκριάτικη γιορτή το τελευταίο Σάββατο των Απόκρεων, την "1η  Νυχτερινή Ποδαράτη", που θα ξεκινήσει  από την πλατεία της Ανδραβίδας και αφού διασχίσει το κέντρο της πόλης θα καταλήξει πάλι στη πλατεία για χορό και ξεφάντωμα.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 04 Μάρτιος 2012 19:28