Χριστουγεννιάτικα έθιμα PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 21 Απρίλιος 2012 15:59

Το χριστόψωμο

DSCF2824

Κάθε οικογένεια ζύμωνε, αλλά και εξακολουθεί να ζυμώνει, μεγάλα «χριστόψωμα». Σε κάποιες περιοχές τα  χριστόψωμα, για να διαφέρουν από τα άλλα συνηθισμένα ψωμιά, τα ζύμωναν με μαγιά από κοπανισμένα  ρεβίθια και τριμμένο ξηρό βασιλικό. Σύμφωνα με την παράδοση, τα παλαιότερα χρόνια, τελειώνοντας η εκκλησία το πρωί των Χριστουγέννων, ο παπάς πάει από σπίτι σε σπίτι και σηκώνει το «ύψωμα». Έπειτα παίρνει το χριστόψωμο, το βάζει στο κεφάλι του, το πιέζει και το σπάζει στα δύο. Αν το μεγαλύτερο κομμάτι πέσει κατά το δεξί του χέρι, εκείνο το χρόνο θα γίνουν πιο πολλά σιτάρια, ενώ αν πέσει κατά το αριστερό, πιο πολλά καλαμπόκια.

    
Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Το τραπέζι των Χριστουγέννων στρώνεται με χαρά το βράδυ της παραμονής. Επάνω του τοποθετούνται το χριστόψωμο κι ένα πιάτο μέλι. Γύρω από αυτά σκορπίζουν διάφορους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κλπ). Πρώτα κόβουν «του Χριστού το ψωμί». Ο πατέρας το σταυρώνει, το κόβει και δίνει από μια φέτα ψωμί στον καθένα.


Γλυκά των Χριστουγέννων

Στα περισσότερα σπίτια στην Ηλεία, τα Χριστούγεννα φτιάχνουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες αλλά και δίπλες.

P1010154  P1010157


P1010155

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 23 Δεκέμβριος 2012 17:03