Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης στην Πελοπόννησο PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Σάββατο, 28 Μάιος 2011 17:53

 

Tσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας (της κρεατινής) των Αποκρεών. Ο εορτασμός αυτής της ημέρας είναι ένα έθιμο που δεν είναι γνωστό  από πού προέρχεται.

Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το ψήσιμο «τσίκνισμα» του κρέατος στα κάρβουνα. Από το τσίκνισμα έχει πάρει και το όνομα της η ημέρα.

Η συγκεκριμένη ημέρα ήταν ιδιαίτερη ανάμεσα στις ημέρες του Τριωδίου γιατί την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια έψηναν κρέας ενώ παλιότερα έλιωναν το λίπος από τα χοιρινά και η τσίκνα ήταν διάχυτη παντού.

Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος, κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης. Στη Πελοπόννησο, η Τσικνοπέμπτη είναι μέρα κρεατοφαγίας , οικογενειακής συγκέντρωσης και διασκέδασης.

Στα περισσότερα σχολεία της Ηλείας, οι μαθητές τη μέρα εκείνη, αφήνουν για λίγο τα βιβλία και τσικνίζουν στην αυλή του σχολείου. Φέρνουν οι ίδιοι ψησταριές από τα σπίτια τους, ψήνουν σουβλάκια  και διασκεδάζουν.

Αλλά και τα καταστήματα στις αγορές των χωριών και των πόλεων της Ηλείας τηρούν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, ψήνοντας σουβλάκια τα οποία προσφέρουν δωρεάν στους πελάτες τους.

Σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας Πατρίς υπάρχουν εδώ και εδώ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 30 Μάιος 2011 21:27