Το έθιμο της κουλούρας στα Καβάσιλα PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Σάββατο, 28 Μάιος 2011 17:51

 

Κάθε χρόνο, στις 10 Μαΐου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικολάου Καβάσιλα, αναβιώνει  το έθιμο του τρεξίματος της κουλούρας, στο δημοτικό διαμέρισμα του Καβάσιλα του δήμου Γαστούνης.
Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα  το απόγευμα αυτής της ημέρας, στο γήπεδο του Καβάσιλα δίπλα από το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, όπου οι μαθητές του νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου παίρνουν μέρος στους αγώνες, προκειμένου να κερδίσουν το βραβείο, που είναι η καθιερωμένη κουλούρα, αλλά και ένα συμβολικό δώρο, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν ένα αναμνηστικό για την συμμετοχή τους στην αναβίωση του συγκεκριμένου εθίμου και κατά συνέπεια στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου τους.

Αμέσως μετά τους αγώνες, ιππείς του ιππικού ομίλου Ανδραβίδας «Οι Κένταυροι» αλλά και ιππείς αλλά γειτονικά χωριά,  παρουσιάζουν εκπληκτικές επιδείξεις, με τα άλογά τους. Οι εκδηλώσεις για την αναβίωση του εθίμου του τρεξίματος της κουλούρας, ολοκληρώνονται με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό του Καβάσιλα.

Σχετικές φωτογραφίες υπάρχουν στη Συλλογή του σχολείου μας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 13 Απρίλιος 2012 15:43