Οι Κένταυροι PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Τετάρτη, 28 Απρίλιος 2010 15:53

 

 

 

Ο Ιππικός Σύλλογος οι "Κένταυροι" ιδρύθηκε το 2004,  με σκοπό  να κάνει πιο γνωστό στο ευρύ κοινό το Άλογο της φυλής Ανδραβίδας, από μια παρέα φίλων που μοιράζονταν την αγάπη για τα άλογα.

Πρόεδρος του Συλλόγου είναι η κα. Αλεξάνδρα Αλτούνη και αντιπρόεδρος ο κ. Φωτόπουλος Διονύσιος, από τη Βροχίτσα- Ηλείας. Ταμίας του συλλόγου είναι ο κ. Κονταλής Διονύσιος, ενώ μέλη του είναι οι Ανδριόπουλος Γιάννης, Καραμήτου Χριστίνα, Παναγιωτοπούλου Τόνια και Μουζάκης Νίκος.

Σύμφωνα με την κα. Αλτούνη, η παράδοση της Ανδραβίδας, με το άλογο φυλής Ανδραβίδας, και το ατίθασο πνεύμα μιας μεγάλης ομάδας ατόμων που ήταν κάτοχοι αλόγων συντέλεσαν στο να γίνουν πολλές δράσεις πριν ακόμα ιδρυθεί ο σύλλογος. Ξεκίνησαν με συγκεντρώσεις αναβατών σε παραλίες και δάση και κατέληξαν σε παρελάσεις και εθνικές εορτές. Για παράδειγμα το 2002, συμμετείχαν με την επωνυμία «Φαέθων», σε παρέλαση εθνικής εορτής στην Αμαλιάδα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτη» της Ηλείας, η κα. Αλτούνη ανέφερε ότι αρχικά υπήρχε μια ομάδα ανώνυμη, χωρίς στοιχεία. Περνώντας ο καιρός προέκυψε η ανάγκη και η επιθυμία για κάτι πιο οργανωμένο. Έτσι το Μάιο του 2004, ιδρύθηκαν οι «Κένταυροι», ένας αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος αριθμεί προς το παρόν 80 μέλη.

Σκοποί του συλλόγου είναι η καλλιέργεια του φίλιππου πνεύματος, η διάδοση της ιππασίας ως άθλημα, η φροντίδα για τη διατήρηση και την ανάδειξη των τοπικών ελληνικών φυλών και ιδιαίτερα της φυλής Ανδραβίδας.

Προς το παρόν ο σύλλογος δεν έχει δικές του εγκαταστάσεις αλλά στα άμεσα σχέδια τους είναι η δημιουργία ενός χώρου που θα διευκολύνει σημαντικά το ήδη δύσκολο έργο τους.

Τα τελευταία χρόνια, οι «Κένταυροι» κάνουν μια μεγάλη και συστηματική προσπάθεια για τη νομιμοποίηση της φυλής Ανδραβίδας. Έτσι το κάθε άλογο θα αποκτήσει τη δική του ταυτότητα, το δικό του διαβατήριο ώστε να μπορεί να μετακινείται εύκολα και με ασφάλεια σε όλη την Ελλάδα και να συμμετέχει σε ιππικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Σήμερα για να μετακινηθεί ένα άλογο χρειάζεται ειδικό έγγραφο από κτηνίατρο και άδεια μετακίνησης. Αν δεν διαθέτει τα απαραίτητα αυτά έγγραφα υπάρχουν ποινές και πρόστιμα για τον ιδιοκτήτη του.

Από το 2004 ο Σύλλογος  διοργανώνει την άνοιξη την Ιππική Παρέλαση στην οποία δίνουν το παρόν άλογα και ''φίλιπποι'' από όλη την Ελλάδα.

Το 2010,  η 8η Ιππική παρέλαση ήταν αφιερωμένη στις αμαζόνες και έλαβαν μέρος σε αυτή 100 άλογα από την Ηλεία, την Αχαϊα, την Αττική  και την Αιτωλοακαρνανία.

Φωτογραφίες από την 8η Ιππική παρέλαση μπορείτε να δείτε στη συλλογή φωτογραφιών του σχολείου μας, πατώντας εδώ. Πολλές φωτογραφίες υπάρχουν δημοσιευμένες και από τον  ίδιο το Σύλλογο, τις οποίες μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.  Βίντεο από την παρέλαση μπορείτε να δείτε εδώ.

Διαβάστε τις αναφορές του τοπικού τύπου πατώντας στους παρακάτω συνδέσμους:

Εφημερίδα Πατρίς 1

Εφημερίδα Πατρίς 2

Εφημερίδα Πρώτη

Δείτε την αφίσα της διοργάνωσης, πατώντας εδώ.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 12 Ιούνιος 2013 19:49