Τρόποι προστασίας και σωστής διαχείρισης PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Πέμπτη, 08 Απρίλιος 2010 00:00

 

 

Στα Λεχαινά-Ηλείας, από το 1994, δραστηριοποιείται η Ένωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον, η οποία ασχολείται πολλά χρόνια με το Κοτύχι.
Αρχικά, αναφέρουμε τις βασικές θέσεις και προτάσεις της ΕΠΟΠ για την προστατευόμενη αυτή περιοχή, όπως εκφράστηκαν από τον κ. Διονύση Κράγκαρη, μέλους της ένωσης,   και βρίσκονται δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα της ΕΠΟΠ (http://www.epop.gr) αφού αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση γύρω από αυτό το θέμα:
1.Συγκρότηση συγκεκριμένης και τεκμηριωμένης πολιτικής πρότασης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για το περιβάλλον με προτεραιότητα στην προστασία των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων.

2.Συνεργασία με οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ενημέρωση, ενεργοποίηση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

3. Οργάνωση και λειτουργία του Παραρτήματος Κέντρου Πληροφόρησης Κοτυχίου στα Λεχαινά με σκοπό την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και του εκπαιδευτικού τουρισμού.

4. Οργάνωση κατάλληλων υποδομών στον υγροβιότοπο (χώρος ιχθυοτροφείου) για τη υποδοχή και φιλοξενία ερευνητών, επισκεπτών και σχολείων.(Αναψυκτήρια- παρατηρητήρια-ξενώνας -ξεναγήσεις)

5. Εκσυγχρονισμός της Δημοτικοσυνεταιριστικής Επιχείρησης. Οργάνωση και λειτουργία της σε σύγχρονη βάση. Ανάπλαση οικισμού ψαράδων και βελτίωση των όρων εργασίας και διαβίωσής τους. Ανάπτυξη συνθηκών αλιείας, τυποποίησης και εμπορίας των αλιευμάτων με παράλληλη αύξηση των θέσεων εργασίας και των οικονομικών τους απολαβών.

6. Μελέτη και έργα συνολικής προστασίας της λιμνοθάλασσας από ρύπανση, μπαζώματα , καταπατήσεις και λαθροθηρία. Απομάκρυνση σκουπιδότοπων και άλλων ρυπογόνων και οχλουσών εγκαταστάσεων, εξυγίανση χώρου. Λειτουργία μόνιμου επιστημονικού εργαστηρίου.


7.Προώθηση μελέτης και έργου αξιοποίησης Αλυκών Λεχαινών σε Περιβαλλοντικό ?Εκπαιδευτικό Πάρκο με λειτουργία Μουσείου παραδοσιακής παραγωγής αλατιού.

8.Εκδοση του Π.Δ. για το οικοσύστημα- Οργάνωση του Διαχειριστικού Φορέα με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και τον άμεσο έλεγχο της Πολιτείας.

9.Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και βελτίωση των συστημάτων άρδευσης εντός της Β΄ ζώνης προστασίας. Στροφή στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία με ανάλογα προγράμματα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών.

10. Σύνδεση του οικοσυστήματος Κοτυχίου- Στροφυλιάς με άλλους ενδιαφέροντες πολιτιστικούς χώρους(Χλεμούτσι- Ηλιδα- Ολυμπία- Δάσος Φολόης-λίμνη Καϊάφα κλπ) για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε ολοχρόνια βάση.





Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 13 Απρίλιος 2010 06:08