Αξία και οφέλη για την περιοχή PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Κυριακή, 11 Απρίλιος 2010 00:00

 

 

Η περιοχή, αν και παραθαλάσσια και πεδινή στη μεγαλύτερη της έκταση, αποτελεί μια από τις λίγες φυσικές εκτάσεις που παραμένουν σχετικά αναλλοίωτες από τον άνθρωπο, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, γνωστή για τη πλούσια ιχθυοπαραγωγή και την άριστη ποιότητα των αλιευμάτων του. Η ιχθυοπανίδα της λιμνοθάλασσας αποτελείται από λαβράκια, κέφαλους, τσιπούρες και χέλια.


Ο υγρότοπος αυτός, λειτουργεί ως φυσικό ιχθυοτροφείο και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ωφελούνται οικονομικά από την πώληση των αλιευμάτων.Τα τελευταία χρόνια η αλιευτική εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας γίνεται από τη εταιρεία «Κοτύχι. Α.Ε».
Η αλιεία γίνεται με ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευασθεί  εκεί που ενώνεται η λιμνοθάλασσα με τη θάλασσα.

Στην περιοχή απαντώνται περίπου 60 είδη πτηνών, 5 είδη θηλαστικών και 7 είδη αμφίβιων ερπετών, ενώ τα παράλια Κοτυχίου αποτελούν σημαντικό τόπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα.


Τα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας και οι καλαμώνες που αφθονούν στην περιοχή, προσφέρουν προστασία και αποτελούν κατάλληλα ενδιαιτήματα για την άγρια ζωή.  Πολλά νερόφιδα, βάτραχοι και διάφορα είδη ψαριών των γλυκών και υφάλμυρων νερών βρίσκουν τροφή και χώρο για φώλιασμα.


Από ορνιθολογικής πλευράς, το Κοτύχι είναι ο πιο σημαντικός υγρότοπος της Πελοποννήσου, γιατί βρίσκεται ακριβώς επάνω στο δυτικό διάδρομο της αποδημίας των πουλιών. Κατά τη διάρκεια της αποδημίας εδώ μπορεί να παρατηρήσει κανείς σπάνια είδη πουλιών, που σταματούν να ξεκουραστούν και να τραφούν.

Κάθε χειμώνα συγκεντρώνονται στο Κοτύχι και διαχειμάζουν μεγάλοι αριθμοί από αγριόπαπιες διαφόρων ειδών, όπως  Πρασινοκέφαλες, Σφυριχτάρια, Κιρκίρια, Φαλαρίδες και Κορμοράνοι. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί και πολλοί πανέμορφοι κύκνοι.
Η ύπαρξη της ορνιθοπανίδας αποτελεί αξιόλογο παράγοντα διατήρησης των ισορροπιών των πληθυσμών πολλών άλλων ζωικών και φυτικών ειδών ενός υγροτόπου.Συντελεί στην ανακύκλωση της ύλης μέσα στη λιμνοθάλασσα και τις περιφερειακές της ζώνες και βοηθά στην παραγωγή φυτικού και ζωικού πλαγκτού.


Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 13 Απρίλιος 2010 06:06