Που βρίσκεται η λ/θ Κοτύχι PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2010 00:00

 

 

Η προστατευόμενη περιοχή Κοτυχίου ? Στροφυλιάς βρίσκεται στο ΒΔ. τμήμα της Πελοποννήσου και συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης περιοχής περικλείεται δυτικά από τον Κυλλήνιο κόλπο, βόρεια από τον Πατραϊκό και ανατολικά οριοθετείται κυρίως από την Εθνική οδό Πατρών ? Πύργου.


Η λ/θ Κοτυχίου είναι ο μικρότερος από τους υγρότοπους που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και  η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Πελοποννήσου. Η έκτασή της είναι περίπου 8000 στρέμματα. Εκτός από τη λιμνοθάλασσα, υπάρχει μια λίμνη με γλυκά νερά, η λίμνη Πρόκοπος, και το δάσος της Στροφυλιάς, μια παράκτια λωρίδα με κουκουναριές. Οι περιοχές αυτές αποτελούν ένα ενιαίο οικοσύστημα, που φέρει την ονομασία: «Δάσος Στροφυλιάς- Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου».

Η περιοχή αποτελεί αξιόλογο οικοσύστημα και ταυτόχρονα πόλο έλξης λόγω ακριβώς της μοναδικότητας και του φυσικού κάλλους που προσφέρει. Περιλαμβάνει στοιχεία μοναδικά για την περιοχή αλλά και για την χώρα, το σπάνιο δάσος κουκουναριάς, οι αμμοθίνες, τα υδάτινα οικοσυστήματα, που συνθέτουν μοναδικά και πολύ μεγάλης βιοποικιλότητας βιοχώρους.


Η λ/θ Κοτυχίου είναι μια μικρή υφάλμυρη λιμνοθάλασσα διαχωρισμένη από τη θάλασσα με θίνες και περιβαλλόμενη από κομμάτια αλμυροβάλτων και γεωργικών εκτάσεων.  Τροφοδοτείται με γλυκό νερό από επτά χείμαρρους, τόσο κατά την υγρή όσο και κατά τη θερινή περίοδο.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 13 Απρίλιος 2010 06:05