Η ενέργεια χθες και σήμερα PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Τρίτη, 30 Μάρτιος 2010 00:00

 

Όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας σχετίζονται με το φυσικό μέγεθος το οποίο ονομάζουμε ?ενέργεια?. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος περπατάει, ότι τα αυτοκίνητα κινούνται, ότι η ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνει τα σώματα στα οποία προσπίπτει, όλα αυτά είναι διαφορετικές μορφές ενός πράγματος: της ενέργειας. Η ενέργεια δεν εμφανίζεται από το τίποτα ούτε εξαφανίζεται, αλλάζει διαρκώς μορφή και μεταφέρεται από το ένα σώμα στο άλλο. Είναι πάντοτε έτοιμη να δράσει και να μεταφερθεί.  

Χρησιμοποιούμε την ενέργεια για τις πιο απλές και καθημερινές μας ανάγκες. Με την ηλεκτρική ενέργεια φωτίζουμε, θερμαίνουμε ή δροσίζουμε το σπίτι μας, μαγειρεύουμε το φαγητό μας, κρατάμε τα τρόφιμα φρέσκα και πλένουμε τα ρούχα μας. Tα αυτοκίνητά μας, τα λεωφορεία, τα τρένα κινούνται με την ενέργεια που τους δίνουν τα καύσιμα (π.χ. η βενζίνη) ή ο ηλεκτρισμός (π.χ. ηλεκτρικός σιδηρόδρομος).


Φυσικά, τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο βολικά και εύκολα για τον άνθρωπο. Από την ανακάλυψη της χρήσης της φωτιάς από τον προϊστορικό άνθρωπο, που τον βοήθησε να ζεσταθεί, να κυνηγήσει και να μαγειρέψει την τροφή του, μέχρι τα διαστημικά ταξίδια των ημερών μας, τα βήματα γίνανε σιγά-σιγά. Κάθε καινούργια, όμως, ανακάλυψη για την αξιοποίηση μιας νέας πηγής ενέργειας, όπως ήταν η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού, της πυρηνικής ενέργειας, άλλαζε και διευκόλυνε όλο και περισσότερο τη ζωή των ανθρώπων και δημιουργούσε νέες δυνατότητες.


Ηλιακή ενέργεια

Η κύρια και πρωταρχική πηγή ενέργειας για τη γη είναι ο Ήλιος . Η ενέργεια του Ήλιου είναι, όμως, και από μόνη της μια σημαντική πηγή ενέργειας, την οποία αξιοποίησε ο άνθρωπος από την αρχαία εποχή έως σήμερα.
Η ακτινοβολία του ήλιου όχι μόνο δίνει φως, αλλά επίσης θερμαίνει τα σώματα στα οποία προσπίπτει. Αυτή τη θερμότητα μπορούμε είτε να τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως, καθώς έρχεται από τον ήλιο, είτε να την αποθηκεύσουμε με τεχνητά μέσα και να τη χρησιμοποιήσουμε όταν τη χρειαστούμε.


Αιολική ενέργεια

Οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει την αιολική ενέργεια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι ανεμόμυλοι έδιναν κάποτε κίνηση στις τεράστιες μυλόπετρες, που άλεθαν το σιτάρι μετατρέποντάς το σε αλεύρι Μικρές αντλίες χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του ανέμου για να ανεβάσουν το νερό από τα πηγάδια, να αποστραγγίζουν ή να αρδεύουν τις καλλιέργειες των αγροτών.
Το πρώτο μεταφορικό μέσο χωρίς μυϊκή δύναμη ήταν τα ιστιοφόρα. Τα ιστιοφόρα πλοία μετέφεραν ανθρώπους και εμπορεύματα διασχίζοντας τις θάλασσες και πάνω τους στήριξαν την ακμή και την οικονομική τους ευρωστία μεγάλες πόλεις που κυριάρχησαν στην ιστορία.   
Σήμερα οι ανεμογγενήτριες αξιοποιούν την ενέργεια του ανέμου για την παραγωγή ενέργειας.

Υδραυλική ενέργεια

Οι νερόμυλοι ήταν η βιομηχανία της παλιάς εποχής. Η κινητήριος δύναμή τους ήταν το νερό των πηγών και των ποταμών, όπου μέσω της κάναλης, κινούσε τη φτερωτή του μύλου και αυτή με τη σειρά της την μυλόπετρα. Έτσι άλεθαν τις σοδειές τους, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι. Σε πολλούς νερόμυλους υπήρχαν και νεροτριβές, όπου έπλεναν τα βαριά μάλλινα υφαντά, όπως κουβέρτες, βελέντζες, κ.α.. Επίσης κάποιοι διέθεταν και μαντάνια, ενός μηχανισμού με έμβολα, το οποίο κοπανούσε με δύναμη τα ρούχα.

Ενέργεια από Βιομάζα

Βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας.


Η ενέργεια που είναι δεσμευμένη στις φυτικές ουσίες προέρχεται από τον ήλιο. Με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, τα φυτά μετασχηματίζουν την ηλιακή ενέργεια σε βιομάζα. Οι ζωικοί οργανισμοί αυτή την ενέργεια την προσλαμβάνουν με την τροφή τους και αποθηκεύουν ένα μέρος της. Αυτή την ενέργεια αποδίδει τελικά η βιομάζα, μετά την επεξεργασία και τη χρήση της. Στην πραγματικότητα είναι αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια που δεσμεύτηκε από τα φυτά κατά τη φωτοσύνθεση.


Η βιομάζα είναι η πιο παλιά και διαδεδομένη πηγή ενέργειας. Ο πρωτόγονος άνθρωπος, για να ζεσταθεί και να μαγειρέψει, χρησιμοποίησε την ενέργεια (θερμότητα) που προερχόταν από την καύση των ξύλων, που είναι ένα είδος βιομάζας.
Αλλά και μέχρι σήμερα, κυρίως οι αγροτικοί πληθυσμοί, τόσο της Αφρικής, της Ινδίας και της Λατινικής Αμερικής, όσο και της Ευρώπης, για να ζεσταθούν, να μαγειρέψουν και να φωτιστούν χρησιμοποιούν ξύλα, φυτικά υπολείμματα (άχυρα, πριονίδια, άχρηστους καρπούς ή κουκούτσια....) και ζωικά απόβλητα (κοπριά, λίπος ζώων, άχρηστα αλιεύματα...).

Σήμερα αξιοποιείται η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών για την παραγωγή βιομάζας.

Γεωθερμική Ενέργεια

Από την αρχαιότητα, ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τις θερμές πηγές που αναβλύζουν από το εσωτερικό της γης για θερμά λουτρά. Οι θερμές αυτές πηγές μαρτυρούν ότι το εσωτερικό της γης είναι ζεστό, και περικλείει θερμότητα, η οποία ονομάζεται γεωθερμική ενέργεια ή απλά γεωθερμία. Πράγματι, αν ανοίξουμε μια γεώτρηση (γεώτρηση = πηγάδι υψηλής τεχνολογίας), θα παρατηρήσουμε ότι η θερμοκρασία της γης κάτω από τα πόδια μας αυξάνει όσο προχωράμε βαθύτερα.


Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 30 Απρίλιος 2010 12:15