Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Δημήτρης Αργυρόπουλος   
Πέμπτη, 25 Μάρτιος 2010 00:00

 

 

Είναι οι φυσικοί διαθέσιμοι πόροι, που μπορούν να ανανεωθούν σε μια μικρή χρονική περίοδο, υπάρχουν σε αφθονία στη φύση, είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρική ή θερμική ενέργεια. Οι κυριότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι:

α)  η ηλιακή ενέργεια
Η ενεργειακή αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας, αποτελεί την κυριότερη ίσως εναλλακτική λύση στο ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα αφού η ηλιακή ενέργεια είναι ανεξάντλητη και δεν μολύνει την ατμόσφαιρα της γης. Με τη βοήθεια κατάλληλων ηλιακών συσκευών, μπορεί να μετατραπεί σε θερμική και σε ηλεκτρική ενέργεια.

β) η αιολική ενέργεια
Είναι η κινητική ενέργεια του ανέμου και αποτελεί μια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας, που καλύπτει σημαντικές ενεργειακές ανάγκες. Αξιοποιείται κυρίως σε περιοχές με ισχυρούς ανέμους για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

γ)  η γεωθερμική ενέργεια
Είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης και παράγεται όταν τα υπόγεια νερά, περνώντας μέσα από θερμά πετρώματα, ζεσταίνονται μέχρι και τους 350 βαθμούς. Σε αρκετές περιοχές αναβλύζουν μεγάλες ποσότητες θερμού νερού, ατμών ή θερμού αέρα και αξιοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή για τη θέρμανση κατοικιών, θερμοκηπίων, κτηνοτροφικών μονάδων κ.λ.π.


δ)  η υδροηλεκτρική ενέργεια
?    από την πτώση των υδάτων
Προέρχεται από την εκμετάλλευση των υδάτων και των ποταμών, τα οποία κατεβαίνοντας από μεγάλο υψόμετρο προς τις χαμηλότερες περιοχές, έχουν ενέργεια λόγω της κίνησής τους. Η ενέργεια από την πτώση των νερών μετατρέπεται σε ηλεκτρική ή μηχανική στα ηδροηλεκτρικά εργοστάσια.

?    από τα κύματα και την παλίρροια
Τα θαλάσσια κύματα μεταφέρουν ενέργεια η οποία προσφέρεται από τον άνεμο. Η κινητική ενέργεια των κυμάτων αξιοποιείται και με τη βοήθεια ηλεκτρικής γεννήτριας μετατρέπεται σε ηλεκτρική.
Η παλιρροϊκή ενέργεια προκύπτει από τη βαρυτική έλξη της σελήνης και της γης, στηρίζεται στο φαινόμενο της πλημμυρίδας/ άμπωτης και αξιοποιείται ως υδροηλεκτρική.

ε)  ενέργεια από βιομάζα
Η βιομάζα (δηλαδή τα κατάλοιπα διαφόρων διεργασιών που προέρχονται από τον φυσικό κόσμο, όπως αστικά σκουπίδια, υπολείμματα ξυλείας, σοδειάς, ζωικά απόβλητα, υποπροϊόντα της βιομηχανίας) , με κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπεται σε καύσιμο αέριο. Με την καύση του αερίου παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.

Τέλος, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και την πυρηνική ενέργεια
Παράγεται από τη διάσπαση ατόμων ουρανίου και πλουτωνίου και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Ο κίνδυνος ατυχημάτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις καθώς και η ασφαλής αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων, έχουν προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια κοινότητα και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες ελαχιστοποίησης των δυσμενών επιδράσεων για την υγεία και το περιβάλλον.


Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 30 Απρίλιος 2010 12:43