Αλφειός PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Τετάρτη, 13 Ιανουάριος 2010 17:07

 

 


Ο Αλφειός είναι από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. Με μήκος 120 χιλιόμετρα, με πλούσια  και ορμητικά νερά, διασχίζει την Αρκαδία και αφού περάσει μέσα από την Ηλεία κυλά στην κοιλάδα της Αρχαίας Ολυμπίας και   εκβάλλει στο Ιόνιο.

Για μεγάλη διαδρομή αποτελεί το φυσικό σύνορο της Αρκαδίας με την Ηλεία. Δέχεται τα νερά πολλών χειμάρρων, όπως του Ερύμανθου, του Λούσιου, του Κλαδέου και του Λάδωνα. Οι προσχώσεις που σχηματίζει στο κάτω μέρος του ρεύματός του αποτελούν στοιχείο για καλλιέργεια. Στις όχθες του υπάρχει πυκνή βλάστηση και κατάχλωροι λόφοι.


Ιερό ποτάμι του έρωτα και των τραγουδιών, γεμάτο θρύλους και παραδόσεις, αγαπημένος από θεούς και ανθρώπους είναι ταυτόχρονα και θεός, άνθρωπος και ποταμός.
Η πανίδα γύρω από τον Αλφειό αποτελείται από:

* Θηλαστικά - Πέρα από τα συνηθισμένα είδη, όπως ασβοί, κουνάβια, αλεπούδες, η κοιλάδα του Αλφειού φιλοξενεί μερικές βίδρες, τις οποίες δύσκολα θα δούμε και βρίσκονται κυρίως ψηλά και στους παραπόταμους Λάδωνα και Ερύμανθο. Λέγεται επίσης ότι έχουν μείνει λίγα τσακάλια και νυχτερίδες.

* Πουλιά - Οι εκβολές του ποταμού βρίσκονται πάνω σε ένα σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο και μεγάλοι αριθμοί από υδρόβια πουλιά περνούν από δω.

Το χειμώνα κοπάδια από ερωδιούς και παρυδάτια πουλιά σταθμεύουν συχνά. Αν έχει βρέξει αρκετά, σχηματίζονται μικροί υγρότοποι στο νότιο τμήμα της Μουριάς, όπου μπορεί κανείς να δει ακόμη και μικρά κοπάδια από χαλκόκοτες. Κατά μήκος του ποταμού τα υδρόβια πουλιά είναι λιγοστά. Αυξάνονται μόνο στα σημεία εκείνα που η ροή είναι αργή ή στις λιμνούλες και τα πλημμυρισμένα μέρη ανάμεσα στα παραποτάμια δάση.
Επίσης, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μικροπούλια που ζουν στην περιοχή είναι η Υφάντρα, ένα μικρό όμορφο πουλί με μαύρη μάσκα και καφεκόκκινη πλάτη. Ένα ακόμα ενδιαφέρον είδος πουλιού που μπορεί να δει κανείς στην περιοχή είναι ο δενδροσπουργίτης.

* Ψάρια - Ο Αλφειός, τροφοδοτούμενος από πάμπολλες πηγές, έχει μια σταθερή ελάχιστη ροή, αυτό που χρειάζονται τα ψάρια του γλυκού νερού.
Η ενδημική άγρια πέστροφα της Πελοποννήσου ζει μόνο στο σύστημα του Αλφειού, αλλά περιορίζεται σε μέρη που έχουν γρήγορη ροή και καθαρά, καλά οξυγονωμένα νερά.
Στα τελευταία χιλιόμετρα προς τη θάλασσα βρίσκει κανείς και θαλασσινά ψάρια, όπως λαβράκια, διάφορα είδη κεφάλων αλλά και χέλια.
Τέλος, υπάρχουν και ορισμένα σπάνια και εξαιρετικά απειλούμενα μικρόσωμα είδη όπως ο ζουρνάς.

* Ερπετά και αμφίβια - Το κυρίως ποτάμι, λόγω της γρήγορης ροής ή των βαθιών νερών, δεν είναι κατάλληλο για ερπετά και αμφίβια. Στα μικρά όμως ήσυχα παρακλάδια και στις λιμνούλες, έξω από την κοίτη, υπάρχουν νερόφιδα, σαύρεςκαι τα 2 είδη της νεροχελώνας. Στα στάσιμα νερά υπάρχουν και οι πράσινοι βάτραχοι, ενώ στα ρέματα με σχετικά αργή ροή ζουν οι ελληνικοί βάτραχοι.


Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 16 Ιανουάριος 2010 22:00