Δίκτυο Ελιά PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Παρασκευή, 18 Δεκέμβριος 2009 12:14

 

 

Το Γενικό Λύκειο Ανδραβίδας, το σχολικό έτος 2008-09, εντάχθηκε στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ''Ελιά'' που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας.

Σκοπός του Δικτύου είναι η ανάδειξη της συμβολής της ελαιοκαλλιέργειας τόσο στην κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική ζωή του τόπου μας όσο και στη διατροφή μας.   Το site του Δικτύου ''Ελιά'' βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.elia-diktyo.gr/

Οι κάτοικοι της Ηλείας είναι στενά δεμένοι με την καλλιέργεια της ελιάς. Ο νομός Ηλείας, κατεξοχήν πεδινός, είναι 6ος στην εγχώρια παραγωγή ελαιόλαδου. Το λάδι και η ελιά είναι το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της Ηλείας.

Πρώτος ο Ηρακλής πρόσφερε στους Έλληνες ως δώρο την αγριελιά, στο χώρο της  ιερής Άλτεως, στην Αρχαία Ολυμπία. Από τότε ξεκίνησε η σχέση της Ηλείας με την ελιά, μια σχέση που σημάδεψε ολόκληρο το νομό και διατηρείται ως τις μέρες μας.

Το Θέμα του Δικτύου ανταποκρίνεται στις εμπειρίες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών του σχολείου μας, αφού αρκετοί από αυτούς έχουν ελαιώνες και το φθινόπωρο συμμετέχουν ενεργά στο μάζεμα της ελιάς.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Λυκείου μας στο δίκτυο Ελιά, τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας, πραγματοποίησαν τις παρακάτω δραστηριότητες:

1. Αναζήτησαν πληροφορίες σχετικά με την ελιά και το λάδι τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε σχετικά με αυτό το θέμα βιβλία και περιοδικά.

2. Επισκέφτηκαν και φωτογράφησαν ελαιώνες στην περιοχή της Λυγιάς και της Γλύφας.

3.  Επισκέφθηκαν το   '' Ελαιοτριβείο Σούλη'' στο Βαρθολομιό-Ηλείας και ενημερώθηκαν από τον ιδιοκτήτη του κ. Ιωάννη Σούλη για την διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου. Επίσης φωτογράφησαν τους χώρους του ελαιοτριβείου και τα μηχανήματα ελαιοποίησης.

4. Με το υλικό που συγκέντρωσαν από τις παραπάνω δράσεις, ετοίμασαν ένα ηλεκτρονικό μάθημα με θέμα την ελιά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει  η  πλατφόρμα  ηλεκτρονικής μάθησης moodle. Εκεί,  εκτός από πληροφορίες σχετικά με τον πολιτισμό της ελιάς, υπάρχουν φωτογραφίες, χρήσιμες ιστοσελίδες σχετικές με το θέμα και πολλά παιχνίδια με την ελιά και το λάδι, όπως φιδάκι, κρεμάλα και  άλλα και πολλά κουίζ.

Μπορείτε να επισκεφθείτε  το μάθημα που ετοίμασαν οι μαθητές του ΓΕ.Λ Ανδραβίδας, πατώντας εδώ.

(κάνοντας πρώτα την απαιτούμενη εγγραφή).

Φωτογραφίες από τις δράσεις αυτές υπάρχουν στη γκαλερί φωτογραφιών του σχολείου μας: http://lyk-andrav.ilei.sch.gr/photos/

 

 



Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 09 Δεκέμβριος 2010 09:24