Γιώργης Παυλόπουλος PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Τετάρτη, 16 Δεκέμβριος 2009 06:14

 

 

Ο Γιώργης Παυλόπουλος(1924-2008) γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας. Εκεί  τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο. Οι σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν ολοκληρώθηκαν.

Έμεινε στην Αθήνα από το 1945 ως το 1950. Το 1951 γύρισε στον Πύργο κι εγκαταστάθηκε μόνιμα. Τα καλοκαίρια έμενε στο εξοχικό του σπίτι στον Άγιο Ανδρέα. Με τη σύζυγό του Μήτσα απόκτησε ένα γιό.

Εργάστηκε ως λογιστής και γραμματέας σε ιδιωτικούς φορείς.


Στα ελληνικά γράμματα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1940, μαθητής ακόμη της Δ΄ Γυμνασίου, με δυο διηγήματά του που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα του Πύργου "Πατρίς".

Στα χρόνια της Κατοχής υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Τέχνης "Πυργιώτικος Παρνασσός" και Γραμματέας Συντάξεως του λογοτεχνικού περιοδικού "Οδυσσέας" που εξέδιδε ο Σύλλογος. Εκεί πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του. Ποιήματα και κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά Ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά έντυπα και ανθολογίες. Συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.


Συνεργάστηκε με τον φίλο του ποιητή Τάκη Σινόπουλο, σε μια πειραματική γραφή κοινών ποιημάτων, τα οποία συμπεριέλαβε ο Σινόπουλος στο έργο του.

Υπήρξε φίλος του Γιώργου Σεφέρη. Μπορείτε να διαβάσετε τι είχε πει ο Σεφέρης για τον Παυλόπουλο, πατώντας εδώ.


Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και συμμετείχε στην ΙΘ΄ Πανελλήνια έκθεση ζωγραφικής.


Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και ένας από τους ελάχιστους ποιητές που απήγγελλε με τρόπο μοναδικό τα ποιήματά του.

«Εννοώ πως η ποιητική φωνή του Παυλόπουλου έχει το φυσικό χάρισμα να διηγείται: ξέρει δηλαδή να παίρνει τις σωστές ανάσες της, να μην πνίγεται όταν ψηλώνει, να μη σβήνει, όταν χαμηλώνει... Δεν ξέρω πολλές φωνές στην ποίησή μας που να έχουν την απλότητα, τη θέρμη, την τρυφερότητα και τη φυσικότητα της αφηγηματικής φωνής του Παυλόπουλου», έγραφε ο Δ. Ν. Μαρωνίτης, μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Και είχε απόλυτο δίκιο. Η απαγγελία του, για όσους είχαν την τύχη να την ακούσουν, περιλαμβάνεται στα πιο ακριβά δώρα. (Εφημερίδα Καθημερινή, 27/11/08)


Ποιήματά του μεταφράστηκαν στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία, Η.Π.Α. και Καναδά και περιέχονται στα διδακτικά βιβλία για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία της Γ' Ενιαίου Λυκείου.


ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ


??Από μια πρώτη συγκίνηση??, (ανάτυπο από τον τόμο Για το Σεφέρη), Αθήνα, 1962.


??Το Κατώγι??, Αθήνα, Ερμής, 1971.


??Το Σακί??, Αθήνα, Κέδρος, 1980.


??Τα Αντικλείδια??, Αθήνα, Στιγμή, 1988, (ανατύπωση: 1994).


??Τριαντατρία Χαϊκού??, Αθήνα, Στιγμή, 1990.


??Της Γύφτισσας??, (τετράγλωσση έκδοση), Πύργος, ιδιωτική έκδοση, 1996.


??Λίγος Άμμος??, Αθήνα, Νεφέλη, 1997.


"Ποιήματα 1943-1997" (συγκεντρωτική έκδοση, Νεφέλη, 2001)

"Πού είναι τα πουλιά" , Κέδρος, 2004.


"Να μη τους ξεχάσω" , Κέδρος, 2008.

Εκδόθηκε η αλληλογραφία του με το φίλο του πεζογράφο Νίκο Καχτίτση: "Τα γράμματα του Νίκου Καχτίτση στον Γιώργη Παυλόπουλο", Σοκόλης, 2002.

 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:


http://www.greece2001.gr/writers/GiorgisPavlopoulos.html

 

http://afouskarinis.blogspot.com/

 

 

http://chrikonst.alfeios.gr/page/ce93ceb9ceb1-cf84cebfcebd-ce84cea0ceb1cf85cebbcebfcf80cebfcf85cebbcebf.aspx

 

http://lehaina.blogspot.com/2008/11/blog-post_2454.html

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 13 Ιανουάριος 2010 17:01