Το δάσος της Στροφυλιάς PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Σάββατο, 20 Φεβρουάριος 2010 18:45

 

Μοναδικό σε έκταση και ομορφιά πευκοδάσος, έκτασης 20.000 στρεμμάτων κατά μήλος της θάλασσας, βρίσκεται 45 χλμ Ν.Δ της Πάτρας. Το τοπίο είναι γεμάτο εναλλαγές, αφού το έδαφος, σε μεγάλες επιφάνειες, κατεβαίνει χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας σχηματίζοντας λίμνες, έλη, ποταμάκια και λιμνοθάλασσες.

Καταλαμβάνει μια παραλιακή ζώνη μήκους 14 χλμ. Η συνολική του έκταση ανέρχεται στα 19.000 στρέμ. Βόρεια βρίσκεται η λίμνη Πρόκοπος και νότια η λιμνοθάλασσα Κοτύχι.

Είναι ένα δάσος μοναδικό, 100 στρέμ. χαλεπίου Πεύκης, 300 στρεμ. Κουκουναριάς, 600 στρεμ. Βελανιδιάς.

Σε όλη την έκταση της περιοχής που καλύπτεται απο το δάσος υπάρχει ένα στρώμα γλυκού νερού σε βάθος εκμεταλλεύσιμο απο τις ρίζες των δένδρων. Το πάχος του γλυκού νερού, χάρη στο οποίο υφίσταται το δάσος,υπάρχει  μόνο στα ανώτερα στρώματα των αμμωδών εκτάσεων και κυμαίνεται απο λίγα εκατοστά έως 5-6 μέτρα ανάλογα με την εποχή και το ανάγλυφο.

Είναι πέρασμα αποδημητικών πουλιών και χώρος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.


Οικολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι αμμοθίνες που σχηματίζονται στην περιοχή, σε όλο το μήκος της έκτασης. Ο θίνες σχηματίστηκαν από θαλάσσια άμμο μετακινούμενη με την βοήθεια των δυτικών κυρίως ανέμων γι αυτό και εμφανίζουν χαρακτηριστική κυματοειδή μορφή με κατεύθυνση βορρά προς νότο και σχχεδόν παράλληλα με την ακτή. Η περιοχή ανήκει στα  ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΜΜΩΔΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΜΜΟΘΙΝΩΝ (NATURA 2000)

Πληροφορίες για την προστατευόμενη περιοχή Κοτυχίου-Στροφυλιάς μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 20 Φεβρουάριος 2010 19:11