Το δάσος της Φολόης PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Διαμαντοπούλου   
Σάββατο, 12 Δεκέμβριος 2009 12:13

 

 

Το δάσος της Φολόης βρίσκεται βόρεια της Ολυμπίας, εκτείνεται σε 218000 στρέμματα και είναι από τα πιο σπάνια στην Ελλάδα.

Πήρε το όνομά της από τον Κένταυρο Φόλο  και πολλές φορές αναφέρεται και ως το δάσος των Νυμφών. Τα περισσότερα δέντρα του δάσους είναι δρύες.

Είναι από τα πιο πυκνά και εντυπωσιακά δάση της Ελλάδας. Τα δέντρα φτάνουν σε ύψος 15-20 μέτρων και μπορούν να ζήσουν μέχρι και 200 χρόνια. Σε πολλές μεριές εκτός από τις δρύες υπάρχουν και μακρόβια πλατάνια με μεγάλο φύλλωμα.

Μεγάλες εκτάσεις του δάσους καλύπτονται από φτέρη και ζουν σε αυτό κουνάβια, αλεπούδες, τσακάλια, ασβοί, σκίουροι και λαγοί καθώς και το σπάνιο θηλαστικό η βίδρα, στις όχθες του Ηλειακού Λάδωνα, κάτω από τις ρίζες των πλατανιών.
Την άνοιξη το δάσος της Φολόης, το μοναδικό δρυοδάσος του Μοριά, βάζει τα καλά του.

Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Ηλειακού Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές (Quercus sp.).

Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000 και θεωρείται μία από τις «196 σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας»  με αναπαραγόμενα είδη τον Φιδαετό, τον Χρυσαετό, τον Πετρίτη, τον Μπούφο, την Αλκυόνη, τον Λευκονώτη και τον Μουστακοτσιροβάκο. Στο ευρύτερο βιότοπο του δάσους απαντώνται αλκυόνες και βίδρες.

Το οικοσύστημα της περιοχής είναι τυπικά μεσογειακό και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων. Παράγει 550 κμ ξυλείας από τα οποία το 80% είναι καυσόξυλα και το 20% τεχνική ξυλεία για την παραγωγή σπόρων Μαύρης Πεύκης.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις περιοχές, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος,  της Ηλείας μπορείται να βρείτε στο Wiki του σχολείου μας.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 30 Μάρτιος 2011 20:46